Reklama
 
Blog | Pavel Peřina

Praktický kompas : Klausovo rajče

Přiznám se, nebyl jsem nikdy fanoušek pana prezidenta Klause, ačkoliv bych rád měl za prezidenta člověka, který je autoritou a osobností tím, kam zemi vede, jak uvažuje a zemi navenek reprezentuje. Dále se přiznám, že od jeho enviromentálních proslovů se jeho projevům raději vyhýbám. Vím, co mi dalo práce vysvětlit známým ve světě jeho projev z 24. září 2007 v OSN, že jeho projev byl pouze jeho soukromý názor, který nemá co dělat s postojem České republiky ke klimatickým změnám. Mí známí mají v dobré paměti prezidenta Havla, a proto se na mne dívali s otázkou, koho to tam máme. Pokrčení ramenou a termín "východní Evropa" tak zůstalo stále místem, kde je možné leccos.

Pana Klause jsem poté zaslechl mačkat politickou šťávu z (ne)podpisu Lisabonské smlouvy při jeho bouřlivých populistickým manévrech. Dobrá, říkal jsem si, nudí se, nemá kam růst – třeba brzo konečně použije některý svůj diplom a začne učit svá moudra studenty na univerzitě. Nestalo se. Letos jsem si poslechl jeho novoroční projev a spadla mi brada na jaké téma promlouval k lidu. Náš pan prezident nejen očekávaně ignoruje klimatické změny, ale ve své jedinečnosti popírá společenskou zodpovědnost za generace předchozí i ty po nás! Jako povedený maskot kapitalismu vzývá k okamžité prosperitě teď a tady. Svou výzvou k hledění si vlastního talíře, pěkně tlačí hlavu voličů zpět k pivu. Už dlouho jsem neslyšel někoho tak sobecky řečnit, a ještě nikoho ve světě s takovou funkcí a mediálním dosahem.

Celková úroveň a protiřečnost Klausova projevu prozrazovala, že si projev zřejmě opravdu píše sám, a co více, že už z praktických nebo psychologických důvodů ho ani s nikým nekonzultuje. Ihned jsem hledal reakce tisku a médií, v očekávání defenestrace, ale nalezl jsem všude jakési divné ticho. Jakoby všichni trpěli syndromem „únavy Klausem“. Taková reakce mne popravdě mrazí. Není mi při pohledu ze zahraničí jasných pár věcí, a tak se ptám. A možná se se mnou ptáte i Vy:

  • Co s tím panem uděláme? Opravdu ho necháme “dožít ve funkci”, cestovat po světě a mást tam lidi svou funkcí?
  • Opravdu nemáme v ČR dost schopných a inteligentních lidí reprezentovat naši zemi?
  • Je skutečně Klaus obrazem České společnosti, politiky a potažmo voličů?
  • Opravdu jsou Češi tak apatičtí, nebo snad ceny rajčat v zimě tak vysoké?
  • Existují nějaké hranice, co může Český president říct?
  • Je Klaus důvodem, že prý není a nebude koho letos volit?

Nechci ale začínat nový rok negativně a myslím, že jsem přišel na to, že to s náma tatíček Klaus myslí dobře. Zdá se, že totiž pracuje na svém posledním projektu. Nabízí se totiž myšlenka, že onín „praktickým kompasem“, jímž se ve svém projevu pan president ohání, je on sám. Záměrně provokuje k probuzení své občany jenž pomalu usrkávají pivo nad unylým tiskem a čeká na jejich rajčatovou reakci.

Pevně věřím, že mu tento konečný projekt vyjde brzo. Jinak bude problematické jeho projevy nadále tajit doma. Naštěstí nikdo Klausův novoroční projev do angličtiny zatím nepřeložil. Beru si za své Klausovu radu „Zůstaňme oběma nohama na zemi a starejme se o to, co nám přísluší“ a odcházím zalét rajčata.

Reklama